Последни дни на подготовка за изборите на 29-ти октомври. С машини ще се

...
Последни дни на подготовка за изборите на 29-ти октомври. С машини ще се
Коментари Харесай

В 9082 секции в страната ще може да се гласува и с машина

Последни дни на подготовка за изборите на 29-ти октомври. С машини ще се гласоподава в 9082 секции в страната. Това заяви в изявление за Euronews Bulgaria зам.-председателят и представител на Централната изборна комисия Росица Матева. Тестването на машините приключва в идващите дни и в петък те потеглят към Секционните изборни комисии.

Местните избори са по-сложни, тъй като избираме общински съветници, кметове на община, кметове на кметства, а в София, Пловдив и Варна – и кметове на региони. Росица Матева изясни, че по-различното на тези избори за гласоподавателите ще бъде, че ще могат да гласоподават и с машина. В 67 секции на територията на Столичната община ще се избира и кмет на кметство с машина, а по своя преценка хората ще могат да гласоподават или с хартиени бюлетини, или с машина.

Според Матева е доста дребна вероятността някой гласоподавател по нехайство да пропусне някой тип избор.
Надяваме се, че гласоподавателите, когато отиват да гласоподават, ще знаят за кого желаят да дадат своя избор, на кои избори, призоваваме ги да гласоподават във всички избори, за които имат изборни права, да дадат своя глас, с цел да изберем органите на локална власт.
Избирателите ще гласоподават на местата, където са непрекъснатите им адреси преди 28 април 2023 година и са включени в изборния лист, като се изключи тези, които са подали заявление и са имали регистриран сегашен адрес преди тази дата и са поискали да бъдат включени в листата по сегашен адрес, добави още зам.-председателят Централната изборна комисия.

Как ще гласуваме с машина и може ли няколкото вида избор да затруднят избирателите - къса проява може да видите във видеото.  
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР